Internetovertredingen

 

Spam problemen

Spyware problemen

Snel zoeken naar Spyware in wereldwijde database

Internet Ombudsdienst in volle actie

ecops
Meldpunt van de Federale Politie

Na zowat 9 maanden activiteit (spamklachtendienst) moeten wij vaststellen dat de regelmaat van aanbreng van klachten blijft bestaan. Het gaat vooral om klachten over spam uit de exotische landen, de algemeen bekende productaanbiedingen (hypotheken, medicijnen en erectie-pillen, kantoorartikelen, DVD’s en replica-merkhorloges...).

Toch vinden we nog steeds regelmatig melding van Belgische spam. Daarbij valt op dat de uitschrijfprocedures veelal niet ordentelijk werken. Ook komt het nogal veelvuldig voor dat bij het uitschrijven het emailadres gevraagd wordt. Meerdere emailadressen per gebruiker zijn reeds lang geen unicum meer en dat maakt het uitschrijven des te moeilijker. Eerst moet men nagaan welk adres gebruikt werd, vooraleer uit te schrijven. Zou wel eens kunnen dat men nog eens extra wordt "ingeschreven". Hierdoor krijgen de ontvangers van dergelijke berichten/mails uiteraard geen goed gevoel en wensen dat dan ook te uiten.

Afhankelijk van het emailadres, en dan vooral de domeinnaam van de ontvanger, worden andere soorten spamberichten verstuurd. Door gebruik te maken van een .org emailadres merken we vooral emails met chinese of japanese teksten. Zeer uitzonderlijk krijg je dergelijke emails op .be domeinen toegestuurd.

Bij phishing is de meest voorkomende vandaag de dag Pay Pal. Dit houdt in dat er toch wel een groot gevaar bestaat dat mensen die met eBay werken bloot staan aan malafide partijen. Technisch gezien kan Pay Pal er wel voor zorgen dat hun logo op z'n minst niet rechtstreeks in dergelijke mails wordt gebruikt. Het logo wordt met een link naar de paypal-site in de email opgenomen (zie voorbeeld) waardoor de emailontvanger denkt dat de email van Pay Pal zelf komt. Ook de links die zichtbaar zijn in de email verbergen meestal de echte link.

(voorbeeld : )

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796