Datalimieten krijgen andere data.

Februari 2010 kan bestempeld worden als de maand van de limieten. Radio 1 organiseerde begin februari een twitterdebat rond de datalimieten. Ergens kan ik me niet ontdoen van de indruk alsof dit allemaal gespeeld spel was. Immers, nog tijdens datzelfde debat werd er door de providers aangekodingd dat de limieten in de komende dagen aangepast gingen worden. Toch wel opmerkelijk of toch een fantastische mediastunt van Telenet.

Al snel lazen we in de kranten en de media berichten als : "Telenet gaat limieten optrekken", "Belgacom trekt limieten en snelheid op", "Ook Telenet verhoogt internetspecificaties",  'Eind 2011 alle downloadlimieten verdwenen',  "Telenet Fibernet biedt 250 gigabyte downloadvolume.

. En ja hoor, er werd duchtig gesleuteld aan de datalimieten bij beide providers. Evenwel komen vele internetgebruikers van een kale reis terug. De limieten worden verdubbeld of meer maar echt weg is toch nog een ander verhaal. Daar waar een jaar geleden de providers nog beweerden dat het technisch niet haalbaar was en/of het aantal gebruikers die om meer vroegen eerder een kleine groep was zijn ze nu dus duidelijk op hun beslissing terug gekomen. Zou dit komen door de acties die minister Van Quickenborne had aangekondigd ? Door zijn vastberadenheid aan het internet gebruik in België iets te veranderen ? Ik denk het niet. Er zit nog een andere speler aan de tafel die naar mijn mening zeker sterkere kaarten heeft : Microsoft. De updates van Windows worden steeds omvangrijker en dat zou wel eens een probleem kunnen vormen bij bepaalde gebruikers.

Op de site van TIK kan je een overzicht krijgen van de nieuwe pakketten evenals de prijzen eraan gekoppeld. En daar scoort het Telenet artikel het hoogst : (10/2 - meer dan 4000 lezers). Ook het aantal reacties op het artikel zijn merkwaardig hoog. Tijd dus om een evaluatie te maken van wat deze wijzigingen zoal hebben opgeleverd aan meningen.

Van Quickenborne zeer populaire uitspraak "Als het van mij afhangt... "

Deze uitspraak lezen we op de website van Datanews : "Als het van mij afhangt, maken we tegen het einde van de regeerperiode (mei-juni 2011) komaf met àlle downloadlimieten. Opdat de mensen de mogelijkheden van het internet ten volle zouden kunnen benutten. De kritiek dat momenteel maar een klein percentage van de internetgebruikers behoefte heeft aan onbegrensde limieten, is irrelevant. Tien jaar geleden waren er amper internetgebruikers - internauten noemden ze dat speciale ras toen nog. Gelukkig hebben we hen destijds geen limieten opgelegd. Internet is immers ook de bron van innovatie, de ideale tool om nieuwe diensten en producten te ontwikkelen, zeker voor beginnende ondernemers. Waarom zouden we die mensen nog langer belemmeren in hun gebruik van de nieuwste technologieën?"

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796