á

Internet Engineering Task Force (IETF)

IETF Logo

De Internet Engineering Task Force (IETF) is een grote, open internationale gemeenschap van netwerkontwerpers, - operators, -leveranciers en -onderzoekers die zich bezig houden met de evolutie van de internetarchitectuur en de soepele werking van het internet. Deelname staat open voor alle ge´nteresseerden.

Op het technische niveau en met betrekking tot ontwikkeling, bestaat het internet bij de gratie van ontwerp, testen en implementatie van internetstandaarden. Deze standaarden worden ontwikkeld door het IETF. De standaarden worden dan door de Internet Engineering Steering Group onder de loep genomen, in samenspraak met de Internet Architecture Board. De RFC-editor, ondersteund door de Internet Society, is verantwoordelijk voor het voorbereiden van en samenstellen van de standaarden in hun uiteindelijke vorm. De standaarden kunnen op een veelvoud aan sites over de hele wereld terug worden gevonden, zoals bijvoorbeeld InterNIC.

Meer informatie vind je op de IETF website - http://www.ietf.org en in de Tao van de IETF. Op de ISOC.org site worden in The Internet Report dagelijkse en wekelijkse samenvattingen gegeven van huidige ontwikkelingen binnen de IETF.

IETF RFCs en de RFC-editor

De Requests for Comments ('verzoeken om commentaar', kortweg RFCs) vormen een serie van aantekeningen vanaf 1969, over het internet (oorspronkelijk het ARPANET). De aantekeningen gaan over vele aspecten van computercommunicatie, met een nadruk op netwerkprotocollen, procedures, programma's, en concepten maar ook notulen, meningen en soms humoristische anecdotes.

De specificatiedocumenten van de internetprotocolset, zoals bedacht en vastgelegd door de Internet Engineering Task Force (IETF) en de stuurgroep (IESG), worden uitgegeven als RFC's. Daarmee vormt het publicatieprocess van RFC's een belangrijke rol in het standaardvormende proces.

Via de RFC-editor, verantwoordelijk voor de laatste redactionele slag voor documenten, publiceren ISOC en IETF de RFC's.

Meer informatie vind je op de IETF RFC-editor website - http://www.rfc-editor.org/overview.html.

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796