Debatavond 16 november 2004 - Internet en Maatschappij
"Gevangen in het Web ?"

Binnenkort krijgt iedere Belg een electronische identiteitskaart. Is dit een bedreiging voor onze privacy of wordt het precies de sleutel die de deur opent naar vele nieuwe toepassingen op het internet ?

We kunnen reeds onze belastingaangifte doen via het internet. Gaan we bij de volgende verkiezingen ook onze stem uitbrengen via het internet ?

Het internet wijzigt ongetwijfeld de manier waarop we professioneel aan de slag zijn. Kan e-werken het verkeersinfarct op onze wegen bestrijden? Hoe zit het met de privacy : mag de werkgever de e-mail van de werknemer inkijken?

Moeten kinderen nog naar school of kunnen ze thuis via het internet les volgen en chatten met de leraar en de vriendjes ? Hoe beïnvloedt het net de sociale ontwikkeling van kinderen ?

Internet en cultuur... Ontstaan er nieuwe cultuurvormen of zal alles ontaarden in een ‘eenheidsworst’. Zal het Engels alle andere talen verdrukken ? Zullen de toenemende communicatiemogelijkheden een verrijking brengen of juist de vervlakking in de hand werken ?

Zullen er nieuwe uitgesloten groepen van internet-analfabeten ontstaan? Zal er een toenemend individualisme groeien? Moet het internet gratis gemaakt worden om deze problemen tegen te gaan?

De debatavond van K VIV Oost Vlaanderen en AIG Oost Vlaanderen handelt dit jaar over het thema “Internet en Maatschappij” met een panel van eminente deskundigen in het domein waaronder Robert Cailliau, Els De Bens, Peter Hinssen, Jan Van den Bulck, Herman Konings en Rudi Vansnick.

Als moderator zal Dominique Deckmyn optreden : hij is journalist, bekend van zijn columns in De Standaard en hoofdredacteur van het IT-businessmagazine Smart Business Strategies.

Gevangen web

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796