14/05/2014 - Debat Cyberveiligheid op ministerieel niveau

Op 12 mei had in de kantoren van Agoria een debat plaats met als inzet "Cyberveiligheid in de volgende regering". Uiteraard is het onze taak om op dergelijke evenementen aanwezig te zijn. Al snel werd ons duidelijk dat het vooral zou gaan over de verdeling van de top mandaten en veel minder om de essentie van de problematiek. Reeds jaren hinken we achterop desondanks we het land met de beste bandbreedte zijn in Europa.

Ter herinnering even : in 2009 hebben we in een parlementair debat aangehaald dat het 5 voor 12 was en er dringend een orgaan moest worden opgericht met daarin experten van diverse origine, met kennis van internationale internetbeleidslijnen. Echter ook toen was er weinig gehoor en ging het ook over welke ministerpost hier het best voor zou worden ingesteld. We hebben inmiddels 5 jaar tijd verloren.

En ja hoor, ook nu werd er geen duidelijk geschept in de aanpak van de cybercriminaliteit. Pleidooi voor een pragmatische aanpak met een structuur naar het model dat ook binnen ICANN wordt gebruikt : multistakeholder met vrijwilligers experten die de diverse policy werkgroepen bemannen en de finale beleidsregels uitschrijven en vastleggen. De board of directors neemt het finale besluit en de regels worden geïmplementeerd.

Net als in 2010 zullen wij ook nu een programma voorleggen aan alle partijen en hopelijk wordt daarop ditmaal echt ingegaan en niet alleen onderschreven. Wij kijken uit naar 26 - 27 - 28 mei naar de vormingsdiscussies, zodra we weten wie de meerderheid zal leiden zullen we  volop aan de slag gaan en niet aflatend om afspraken vragen.

 


terug

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796