logo ISOC Belgium
The internet is for everyone, join the Internet Society now!
an association, consisting of all kind of citizens, promoting a stable, accessible and safe Internet for everybody
Belgische registry met meerdere persberichten in het nieuws.

Met 12 persberichten in 2008 heeft DNS Belgium in december nu wel de hoofdvogel geschoten met 3 persberichten in amper 5 dagen. Een eerste bericht had als titel ".be domeinnaam kan nu vergrendeld worden" en omvatte een nieuw proces voor de licentiehouder (registrant). "Nooit eerder zoveel .be domeinnamen vastgelegd" maakt ons duidelijk dat er een behoorlijke groei zat in de .be domeinnaam (niet minder dan 200.000 in 2008). Het laatste bericht is evenwel het meest verrassende : ADR gratis bij terechte klacht geeft aan dat het claimen van je domeinnaam GRATIS kan mits je de aanklacht wint.


Domeinnaam vergrendelen.

Een domeinnaam vergrendelen is een administratieve taak, die in zich niet zo veel kan inhouden. DNS Belgium vermeldt in het persbericht dat het vooral om grote bedrijven gaat, die "regelmatig" ongewenste transferaanvragen krijgen. Nochtans is dat niet zo'n belastende vraag, spam lijkt ons veeleer veel lastiger. Het bedrijf zal wel al te goed weten of ze hun domeinnaam verhuizen ja dan neen.

 

Volgens de omschrijving in het persbericht werkt de procedure als volgt :

Elke domeinnaamhouder, particulier of bedrijf, kan vanaf deze maand aan zijn agent (een firma of een organisatie die een contract afsloot met DNS BE) vragen om de bewuste domeinnaam te locken.

Een eerste vraag die gesteld moet worden : "Is de licentiehouder op de hoogte van de lock ? Zoniet heeft deze maatregel weinig nut. Als de agent het moeilijk wil maken, dan kan dit door deze procedure heel eenvoudig. De agent zet een lock. Het ogenblik dat de licentiehouder effectief wil wisselen van agent (provider meestal), omdat hij/zij niet tevreden is van die provider, dan wordt dit extra bemoeilijkt. De licentiehouder moet dan eerst via de "oude agent" de lock laten weghalen, en kan pas nadien de transfer inzetten. Maw de "kleine" Internetgebruiker wordt weerom bestraft met extra procedures en moeilijke toestanden, omwille van het feit dat grote bedrijven af en toe wel eens last hebben van zogenaamde fake transfer-aanvragen. Is er al eens gedacht aan de vele kleinere bedrijven die nog steeds moeten "vechten" om hun domeinnaam rechtmatig in handen te nemen omdat een handige agent het op zijn/haar naam heeft geboekt ?

 

.be valt in de smaak.

 

Uit de informatie blijkt dat in 2008 meer dan 200.000 domeinnamen zijn geboekt. Een gestage stijging die aangeeft dat er nog heel wat te veroveren valt in het wereldje van domeinnamen. Met de opkomende nieuwe GTLD's kan dit wel eens anders gaan worden. Maar dat is nog koffiedik kijken vandaag.

 

Dan toch gratis ADR procedure ?

 

Het laatste bericht spreekt over een GRATIS ADR procedure bij terechte klacht. Mooi gebaar, al dient de aanklager wel eerst 1.620 euro te betalen aan CEPINA (momenteel de enige derdebeslisser) om de klacht te starten. Wordt de uitspraak in het voordeel van de aanklager uitgesproken, dat worden de 1.620 euro aan de aanklager teruggestort. En dit vanaf 15 februari 2009. De bedoeling van deze actie is de drempel te verlagen.

 

Maar wat als de licentienemer helemaal niet bestaat ? Deze situatie hebben wij reeds enkele malen ontdekt. Een licentiehouder verloor, door toedoen van een onenigheid met zijn agent/provider, de eigendom van zijn domeinnaam. Bij nazicht bleek de nieuwe licentiehouder ene "Jan Kowalski" in Polen te zijn. Met wat scherpzinnig onderzoek kwamen we er snel achter dat dit een fake naam was. Als je in wikipedia de naam Jan Kowalski invoert krijg je snel de verschillende namen die John Doe, of Jan-met-de-Pet zoal aanneemt. Een procedure starten tegen een onbestaande derde lijkt ons alles behalve zinvol. En vergt onnodige kosten en rompslomp. In juni 2008 werd zelfs een procedure tegen deze "Jan Kowalski".

Vermoedelijk moet eerst even nagegaan worden of dergelijke valse licentiehouders meermaals in de DNS databank aanwezig zijn en dienen deze opgeruimd te worden. Dat bespaart heel wat zinloze uitgaven.